torsdag 21 september 2017

Klassbesök 4 och 5

Nu är klassbesöken i klass 4 och 5 gjorda så nu är det dags att avslöja vilka böckerna!

Böckerna som presenterats i klass 5

Rösträtt för kvinnor
Sara Teleman

Detta är en lättläst faktabok perfekt för dem som vill läsa och lära sig mer om hur det gick till när kvinnor fick rösträtt i Sverige. Boken beskriver och presenterar olika viktiga händelser samt kvinnor genom korta texter och fina bilder.

Försvunnen (Blodsband del 1)
Camilla Lagerqvist
Hcg (9-12)

På vårterminen kom Camilla hit till skolan och pratade inför den förra femman om hennes böcker. I samband med detta besök berättade hon om just "Försvunnen" som skulle släppas några veckor senare. I "Försvunnen" får vi följa Disa som bor på ett barnhem men som fortfarande har nära kontakt med sin morfar. En dag försvinner hennes morfar och spåren leder till rasbiologiska institutet. Och det verkar som att institutet vill använda barnen på Disas barnhem i sin forskning. För de som bor där har en speciell sjukdomar eller har "fel" ursprung, så som Disa och hennes morfar.

Om jag får stanna
Kajsa Gordan
Hcg (9-12)

Iliona och Stella är bästa vänner ända sedan lågstadiet, alltså i 7 år nu. De gör saker som vanliga bästa vänner gör; de leker med Stellas katt, pratar om kärlek och planerar Ilionas kalas. Men Iliona måste vara hemlig då hon och hennes familj är gömda i Sverige eftersom de inte fått asyl. En bok om medmänsklighet och vänskap med ett bitterljuvt slut.


Det blev omedvetet ett samhällsvetenskapligt tema på böckerna i femman

Böckerna som presenterats i klass 4

Riktiga vikingar
Bengt-Erik Engholm

En annorlunda faktabok om vikingar! Stämmer det verkligen att vikingarna var grymma, blonda krigare med hornprydda hjälmar? Nja, kanske inte. Författaren har i denna faktabok skrivit om vilka vikingarna faktiskt var och vilka som fanns hemma när krigarna lämnade hamnen. Allt från hur en skaffar mat till beskrivningar av vikingarnas renlighet beskrivs. Han lyfter också samernas roll under vikingatiden. Precis som med "Rösträtt för kvinnor" innehåller boken roliga bilder illustrerade av Jonna Björnstjerna.

Nyckeln till Hinsides
Karin och Albin Alvtegen
Hcg (9-12)

Linus flyttar in till det övergivna huset Trakeborg tillsammans med sin paralyserade tvillingsyster Linnéa och deras mamma. De ska stanna över sommaren då deras mamma ska fixa till huset. Men det tar inte lång tid innan det börjar hända mystiska saker i huset och en natt ser Linus en stor råtta inne i Linnéas rum. Han börjar jaga råttan och stöter då på ett dolt rum som leder till en mystisk port. Linus bestämmer sig för att ta sig in och stöter på läskiga spindelvarelser som anfaller honom direkt. Men tack vare en osannolik hjälte klarar sig Linus undan och får reda på Hinsides och den vanliga världen är i stor fara.



Om jag får stanna presenterades även i klass 4. "Nyckeln till Hinsides" blev populär och lånades ut direkt!


// Emmi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar